Show don’t tell

Schrijf een dialoog. Hoe (verschillend) spreken je personages? Welke info geeft de dialoog? Wat is het conflict? Schrijf in een afgeronde scène die bestaat uit een aangeklede dialoog. Houd maximaal 300 woorden aan. Ter verduidelijking: Een kale dialoog is een dialoog zoals je die vindt in filmscenario’s. Een dergelijke dialoog bestaat alleen uit gesproken lijnen. Een aangeklede dialoog bevat ook stukken ongesproken tekst. Laat de dialoog iets onthullen over de personages en maak hem zo compact mogelijk (zonder ruis).

Show don’t tell

Met een klap smeet Arlien haar postvak dicht, gevolgd door haar vuist die stuiterend terug kwam van het metalen deurtje. De klap luchtte niet op. Een paar seconden keek ze wezenloos naar haar hand met daarin het kattebelletje. Toen begon de pijn door te dringen. Huilend liet ze zich met haar rug tegen de muur naar de grond zakken. Haar handen raakten de koude vloer. Gekromd en met schokkende schouders, snikte ze het uit. Haar tranen vermengden zich met snot en het vocht sijpelde via haar kin op haar shirt. 

‘Jeetje, Arlien, gaat het?’ klonk een stem vanuit de deuropening.

Met een ruk keek ze op naar de donkere gestalte in de deur. ‘Klootzak! Vuile klootzak! Ze stond op en veegde driftig met haar handpalm over haar ogen. ‘Waarom heb je het lef niet om me dit recht in mijn gezicht te zeggen’, het briefje omhoog stekend.

‘Dat kom ik nu doen, maar ik wilde dat je het alvast ….’.

‘Dan weet je het vast?’ Ze smeet de notitie op de grond. ‘Hoe kon ik zo stom zijn om je te geloven. Dat je alles zou regelen. Je hoeft niets te doen hoor Arlien, focus jij je maar op de schilderijen’, sarcastisch en met een hoogrode kleur citeerde ze zijn woorden. 

Timo’s adamsappel bewoog even. ‘Dit kon ik toch ook niet weten. We gaan gewoon op zoek naar een andere expositieruimte’ probeerde hij haar gerust te stellen.’Je schilderij is ook nog niet klaar’.

Deze laatste opmerking voelde als een stoot onder de gordel. ‘Godallejezus, nu is het ineens mijn werk wat niet klaar is’. 

‘Natuurlijk niet. Ik had er meer bovenop moeten zitten’, zijn stem klonk zacht en laag. ‘We kunnen toch….’

‘Ach rot op. Wij kunnen helemaal niets’. En ze beende naar de deur en ramde hem voor zijn gezicht dicht. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *